Glikoz - Fruktoz Şurupları

 

 

Glikoz-fruktoz şurubu tahıllardan yapılan bitki bazlı bir şekerdir. Türkiye’de nişasta üreticileri  glikoz şuruplarını sadece yurt içinde üretilen mısırlardan üretmektedir.

 

Glikoz-fruktoz şurubu tıpkı sofra şekeri gibi iki basit şekerden oluşur: Glikoz ve fruktoz. Sofra şekeri (sakaroz) % 50 fruktoz /% 50 glikoz içeriğine sahipken glikoz-fruktoz şuruplarının fruktoz içeriği %42 ile %55 arasında değişebilir. Bu içeriğe bağlı olarak glikoz-fruktoz şurubu (%48 glikoz, %42 fruktoz) ya da yüksek fruktozlu mısır şurubu (%45 glikoz, %55 fruktoz) olarak adlandırılırlar.

 

Bu şuruplar, sadece tatlandırıcı özellikleri için değil, aynı zamanda belirli tariflerde onları önemli bir bileşen haline getiren ek faydalı özellikler için de bir dizi farklı içecek ve gıda ürününde kullanılır.

 

Glikoz-fruktoz şurubu basit bir karbonhidrattır. Tüm şekerler, makul miktarlarda, sağlıklı ve çeşit açısından zengin bir diyetin parçası olarak, vücudun fiziksel taleplerine uygun olarak tüketilmelidir.